sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Mitä kuuluu elämäntapamuutokselle?

1. RUOKAVALIO

Olen muutaman viikon aikana perehtynyt syvemmin vehnäjauhottoman ruokavalion saloihin ja samalla myös muihin ruokavalioihin. Olen saanut hyviä vinkkejä ystävältäni, joka on ollut vehnäjauhottomana jo pitkään. Samalla olen yhä vakuuttuneempi siitä että vatsaoireiluni ovat yhteydessä vääränlaiseen ruokavalioon. Turvotus on lähes jokapäiväistä, välillä koen mystisiä vatsakipuja eikä suolikaan aina tunnu toimivan. Lisäksi tunnen olevani usein hyvin väsynyt ja jaksamaton. Olen käynyt verikokeissa useammankin kerran väsymyksen vuoksi, muttei hemoglobiinissani ole todettu olevan mitään vikaa. 

Silmäni ovat avautuneet sille etteivät viljat tai maitotuotteet kuulu ihmisen normaaliin ruokavalioon evoluution kannalta. Samalla melkein järkytyin tiedoista, joissa kerrottiin osan terveellisenä mainostettujen tuotteiden olevan kaikkea muuta kuin terveellisiä! Osa ihmisistä voi pitää näitä asioita taas uutena trendikkäänä huuhaana, mutta esim. näiden tuotteiden haitoista voi lukea näistä kohteista:

Viljatuotteiden haitat: 

Maitotuotteiden haitat:

Ruuan laadusta:

Aloitin jo vehnäjauhottoman ruokavalion n. 2 kuukautta sitten, jota ehdin noudattaa parisen viikkoa, jonka sitten parin viikon ajan kestävä flunssa katkaisi. Kun olo oli huono, halusi helliä itseään hyvillä ruuilla, joihin sitten kuuluikin sekä vehnää että sokeria, maidosta puhumattakaan. Samalla jäi tauolle myös aloittamani kuntoilu. 

Nyt olen pikkuhiljaa taas pääsemässä takaisin raiteille. Kuntoilu lähti alun takkuilun jälkeen taas vahvana liikkeelle ja mitä enemmän ulkona valostuu, sitä enemmän myös liikuntamotivaatiota löytyy. Enpä olisi uskonut puoli vuotta sitten kuinka tällainen sohvaperuna voi innostua liikunnasta näinkin paljon ja vielä säilyttää innon päällä kauemmin kuin sen viikon. 

Aion jossain vaiheessa kokeilla täysin viljatonta, maidotonta ja sokeritonta ruokavaliota ainakin sen suositellun kuukauden ajan. Muutos tapahtuu kuitenkin pikkuhiljaa, ja tällä hetkellä olen alkanut korvaamaan haitallisia tuotteita vähemmän haitallisilla. Venhän, rukiin ja kauran (joiden tiedän varmasti turvottavan) olen korvannut spelttijauhoilla, margariinit olen korvannut luomuvoilla, lehmänmaidon riisimaidolla ja sokerin hunajalla. Lisäksi olen ostanut luomutuotteita mahdollisuuksien mukaan. Vielä on matkaa tasapainoiseen ruokavalioon, mutta hiljaa hyvä tulee. 

Muutama luomutuote kaupasta bongattuna

2. KUNTOILU

Kuntoilukausi on lähtenyt melko vauhdikkaasti käyntiin. Parin viikon tauon kyllä huomasi kropassa, mutta sen jälkeen on tullut käytyä kuntosalilla tai lenkkeilemässä 3-4 kertaa viikossa. Samalla olen huomannut kuinka huono peruskuntoni oikeastaan onkaan. Kuntosuorituksen jälkeen on niin hyvä henkinen olo ettei uskoisikaan. Se taas lisää motivaatiota liikkumiseen. Tavoitteena olisi saada hieman lihaksia näkyviin jossakin vaiheessa. Kuntosalikammokin on helpottanut, en enää mene sinne häpeämään huonoa kuntoani vaan hyvillä mielin odotan kuntoilun tuomaa hyvää oloa. 


Ostin vähän aika sitten 4 kg:n kahvakuulan, kun 2 kg käsipainot ovat jäämässä liian kevyiksi. Kahvakuulalla on hyvä tehdä yläkropan lihaskuntoa ja kylkiä. Hauislihaksia en sillä voi vielä tehdä, koska heikot ranteeni eivät sitä kestä. Siihen auttaa rannelihasten vahvistaminen.

Tässä kunto-ohjelmani toiston määrillä ja tämänhetkisillä painoilla kuntosalilla:

Alkulämmittely 5-10 min. juoksumatolla tai soutulaitteella
Jalkaprässi       3x10 
Pohkeet           3x10 (5 kg)
Yläselkä          3x15 (20 kg)
Rintalihakset    3x10
Hauikset          3x15 (3 kg)
Ojentajat         3x15 (4 kg)
Hartiat             3x15 (3 kg)
Vatsat             3x20 (10 kg)
Selkä              3x15
Kyljet             3x20 (4-6 kg)
Loppupalautus 5-10 min. juoksumatolla tai soutulaitteella

Välillä teen vatsoille parit ylimääräiset toistot, koska käyttämälläni kuntosalilla on ihana istuttava vatsaprässi ja vihaan yli kaiken tehdä vatsalihasliikkeitä lattialla. 

Maaliskuun kuntokalenteri näyttää tältä


Lopuksi voin todeta että olen positiivisesti yllättänyt itseni. Olen löytänyt itsestäni sellaisia puolia joita en ole ennen havainnut olevankaan. Olen löytänyt itsestäni rohkeutta, kärsivällisyyttä ja sisua mm. tässä kuntoiluasiassa. Tavoitteita on hyvä muistutella itselleen joka päivä, ne ajavat eteenpäin eivätkä anna luovuttamiselle sijaa. Sillä muistattehan että:

http://www.optimavita.nl/wp-content/uploads/2013/11/fitspiration1.jpg






4 kommenttia:

  1. Tohon väsymykseen, ni kilpirauhasarvot kannattaa varmaan tarkistuttaa :) Mut jos oireet johtuu ruokavaliosta tosiaan, ni sit uusi ruokavalio varmaan auttaa juu.

    VastaaPoista
  2. Tarkotuksena on mennä lääkäriin sitten jos tää ruokavaliomuutos ei auta. Ei jaksa tällasta ainaista väsymystä.

    VastaaPoista
  3. Vieläkö väsyttää? Oot tosi reipas kun jaksat kuntoilla monta kertaaa viikossa! Saispa itekin pidettyä yllä motivaatiota.

    VastaaPoista
  4. Ei niin paljon, mutta edelleen vähän. Pitäisi perehtyä lisää vitamiininsaantiin yms.

    VastaaPoista