maanantai 9. kesäkuuta 2014

5 kiloa juhannukseen-haaste

Olen kärsinyt jonkinlaisista suolisto-ongelmista lähes koko ikäni. On ollut närästystä, turvotusta, ummetusta, ilmavaivoja tai muuten vain outoja kipuja. Kävin vatsakipujeni vuoksi lääkärissäkin joskus nuorempana, muttei mitään poikkeavaa löytynyt. Vatsakipujen lisäksi tunnen itseni hyvin usein väsyneeksi, olo on vetämätön vaikka olisin nukkunut hyvin ja tarpeeksi.

Sitten luin jostain että viljatuotteet ja lehmänmaito voivat aiheuttaa vatsavaivoja, vaikkei niille olisikaan allerginen. Juuri ne tuotteet, joita joka päivä söin hyvällä mielellä. Tajusin että kyse voi olla ihan pelkästään siitä että syön vatsalle sopimatonta ruokaa. Ruokaa, jota suolisto ei pysty hyödyntämään kunnolla.

Parisen kuukautta sitten vähensin lehmänmaidon ja vehnän syömistä. Jo pelkkä lehmänmaidon poisjättäminen on vähentänyt vatsan turvotusta hyvinkin paljon. Sen jälkeen jätin pois myös suurimman osan viljatuotteista. Ja kas kummaa, vatsa on voinut ehkä paremmin kuin koskaan.

Halusin kuitenkin asiantuntijaneuvoa, joten osallistuin kaverini kanssa tähän maidottomaan ja viljattomaan ruokavalioon perustuvalle valmennuskurssille. Ohjaajina ovat ravintovalmentaja Sami Sundvik ja kahvakuulavalmentaja Kukka Laakso. Valmennusprojektin nimi on "Viisi kiloa juhannukseen" ja vaikka minulla ei olekaan laihdutettavaa, saan vinkkejä oman ruokavalioni perustaksi ja suolistoni hyvinvoinniksi.

Kuva: kukkalaakso.com

Olen nyt ollut viikon tällä hyvin proteiinipitoisella ja vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. Parina ensimmäisenä päivänä mietin mihin olenkaan lusikkani pistänyt, kun salaatti ja kasvikset tuntuivat tulevan jo alussa ulos korvista. Samoin ilmavaivat lisääntyivät huimasti ja vatsaakin turvotti. Nämä toki kuuluvat alkuvaiheeseen, varsinkaan jos ei ole tottunut näin proteiinipitoiseen ruokaan vaan on syönyt enimmäkseen niitä tyhjiä hiilareita. Ilmeisesti ravintoainerikas ruoka on imeytynyt hyvin, kun vessassakäyntien määräkin on vähentynyt (paitsi vedenjuonnin lisääntyessä).

Makeaa on tehnyt ihan hirveästi mieli heti alkumetreiltä asti ja viikonloppuna sorruinkin ottamaan lusikallisen hunajaa hirveässä makeantuskassani. Mutta ruokavalion tarkoitus ei ollutkaan stressata ja kieltäytyä kaikesta, vaan saada hyvä olo ja huomata mikä on hyväksi itselle. Kun tietää mistä tulee hyvä olo, ei niitä vatsavaivoja aiheuttavia ruoka-aineita jatkossa teekään enää samanlailla mieli.

Energianmäärä ja vireystila on tässä vaiheessa jo jonkin verran kasvanut. Olen nukkunut n. 8 tuntia yössä ja kuntosalillakin on tuntunut olevan enemmän energiaa kuin ennen. En sitten tiedä onko se henkistä vai fyysistä vireyttä, mutta jokatapauksessa positiivisempaan suuntaan menossa :)

Normaalia enemmän kasviksia lautasella
Vielä viikon ajan aion noudattaa hiilihydraatitonta ruokavaliota, mutta kolmannella viikolla ohjeen mukaan saa lisätä hiilihydraattien ja odottamieni herkkujen määrää. Kyllä mikä tahansa herkku maistuu hyvälle tämän kahden viikon "rääkin" jälkeen :D Tarkoituksenani on leipoa terveellinen raakasuklaakakku.

Kerron kuulumisiani vielä tässä mahdollisesti ennen juhannusta, miten ruokavaliovalmennus etenee. Siihen mennessä viettäkäähän mukavia kesäpäiviä :)

4 kommenttia:

  1. Mites turvotuksen kanssa, onko vähentynyt? Koetan itekin nyt kieltäytyä viljoista ja sokerista, on tullut syötyä niitä ihan liikaa ja sen huomaa heti turvotuksena.

    VastaaPoista
  2. Turvotus on ollut erilaista. Se ei oo enää sellasta ilmapalloturvotusta vaan sellasta pienempää, kun elimistö totuttautuu runsasproteiiniseen ruokaan.

    VastaaPoista
  3. Vastaukset
    1. On käyny monesti mielessä muttei vaan tunnu olevan aikaa, eikä oikein keksi mistä sitä sitten kirjoittaisi. Kaiken lisäksi tuntuu että kirjotustaidot on ruostunu eikä keksi mitään hienoa tekstiä... Mutta yritän tänne taas piakkoin jotain saada! :)

      Poista